Vår historia

Företagets historia

På 50- och 60-talet livnärde sig göteborgaren Uno Olander som handelsresande inom verktygs-, maskin- och industribranschen. Han var bland de allra första (om inte först) med att använda en stor ambulerande buss. Med den körde han runt i bland annat Halland. Och just Halland visade sig vara ett bra distrikt och 1964 slog han sig ner i Gullbrandstorp (1 mil norr om Halmstad).

1967 tog entreprenörsandan över och han startade en verktygsfirma i egen regi. Firman kom att heta Halmstads Specialprodukter AB. Hårt jobb gjorde att verksamheten så småningom växte, och hade som mest elva anställda.

1980 sålde Uno företaget och ville endast ägna sig åt försäljning av tryckluftsverktyg och tillbehör därtill. Av olika anledningar kom emellertid även verktyg, elmaskiner med mera att ingå i sortimentet.

1981 följer sonen Ingemar (som tidigare ”gått i lära” hos L Tingström AB i Göteborg) i sin fars fotspår och ansluter i företaget.

1982 spikar man företagsnamnet Olanders Maskiner & Verktyg. Det kom att dröja till 1985 innan företaget blev ett aktiebolag.

1990 övertar Ingemar Olander företaget, fast han har hela tiden sin far, Uno, som rutinerat bollplank. Först 1997 drar sig Uno tillbaka helt, som välförtjänt pensionär.

2003 Olanders blir generalagent för SEDA Umwelttechnik GmbH.
Generalagenturen omfattar idag även Norge,Danmark och Finland.

2010 Patrik Olander börjar som tredje generationen på Olanders AB

2015 Olanders lägger om verksamheten och satsar 100% som ledande leverantör mot bil och metallåtervinningsbranschen.
i samma veva byts även namnet ut till Olanders Recycling Tools.

2016 Olanders Recycling Tools AB startar ett dotterbolag.
Olanders Recycling Tools AS i Skien med Jon Fougner som daglig ledare.

Idag är företaget ekonomiskt stabilt och framtidstron är stor. Med Ingemars 40 år i branschen har man skapat många värdefulla kontakter hos såväl kunder som leverantörer.

Vår affärsidé
Försäljning mot professionella användare och att tillhandahålla marknadens bästa produkter till konkurrenskraftiga priser. Allt i kombination med mycket hög service.

För oss är kundvård ett viktigt ord. Och det är vår förhoppning att nya och gamla kunder alltid känner sig välkomna till oss.

olanders historia bild 1
olanders historia bild 2
olanders historia bild 3
olanders historia bild 4